Skip to content Skip to footer

Osnovna glazbena škola

Osnovna glazbena škola traje 6 godina. Škola radi po nastavnom planu i programu Ministarstva, znanosti, obrazovanja i športa. Nastava teoretskih predmeta; solfeggia i teorije glazbe je skupna, dok se nastava po instrumentima odvija na individualnom planu. Nastava solfeggia u 1. i 2. razredu osnovne škole provodi se po eksperimentalnom programu odobrenom od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na kraju školske godine učenici dobivaju javnu ispravu – svjedodžbu. Naši učenici sudjeluju na multidisciplinarnim radionicama i edukacijama za djecu, u kojima sljubljujemo razne oblike umjetnosti u korist jačanja kreativnog razvoja i izričaja.

Nastava se izvodi na engleskom i hrvatskom jeziku. Tjedni raspored uključuje kombinaciju individualnih predavanja, proba i vremena za osobno vježbanje. Na nastavi naši učenici uče svoj instrument, teoriju glazbe, vježbanje sluha, povijest glazbe i muziciranje, uz mnoštvo izbornih predmeta. Većina predavanja održava se dva puta tjedno. Raspored se može razlikovati ovisno o programu, godini u školi i zadacima ansambla. 

Vjerujemo da obrazovanju treba pristupiti individualno. Svaki učenik treba imati mogućnost učenja prema vlastitom ritmu. Individualni pristup potiče strast prema glazbi i angažira učenike da aktivnije sudjeluju u procesu učenja. 

Nastava se održava u prostorijama Privatne glazbene škole ‘Iva Kuprešak’ u Zagrebu Ljubijska 82, te u Područnom odjelu u Novalji, na adresi Ulica Matice hrvatske 9.

U sklopu osnovnoškolskog programa u školi se odvija poduka za sljedeće instrumente:

Klavir

Klavir

Žičano glazbalo s tipkama, na kojem zvuk nastaje udaranjem batića o žice, njih 88 različitih debljina i duljina. Zbog velikih izvodilačkih mogućnosti najčešće je solističko glazbalo, ali također može biti pratnja ostalim glazbalima. Klavir mogu svirati i dva svirača istovremeno, tj. četveroručno. Klavir je potkraj XVIII. st. posve potisnuo iz prakse svoje slavne prethodnike čembalo i klavikord.

Violončelo

Violončelo

Svojim toplim zvukom violončelo nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. U orkestru je podjednako važan instrument kao i violina, no isto tako često „surađuje“ sa kontrabasom stvarajući ritmičku okosnicu skladbe. Poput učenja violine, učenje violončela je prilagođeno rastu djeteta, tako da manja djeca započinju učenje na malim instrumentima . Već u prvoj godini učenja djeca sviraju male skladbe uz pratnju glasovira te se uče nastupati pred publikom.

Flauta

Flauta

Pokretno, virtuozno glazbalo lepršavog zvuka. Smatra se jednim od najstarijih glazbala zbog jednostavnog principa stvaranja zvuka. Najstarije flaute gradile su se od kosti, bambusa i gline. Jedino drveno puhačko glazbalo koje nije načinjeno od drva i nema pisak. Pripada skupini drvenih puhača jer se do XIX. st. izrađivala od drveta. Može biti uzdužna (tzv. blok-flauta) i poprečna.

Harmonika

Harmonika

Harmonika je instrument koji se sastoji od tri glavna dijela – diskanta (s tipkama ili dugmićima), mijeha i bas strane. Osim tih osnovnih dijelova, zanimljivo je spomenuti da harmonika, ovisno o veličini instrumenta, ima različit broj registara, koji joj omogućavaju mijenjanje različitih visina tonova te proširuju spektar boja tona.

Gitara

Gitara

Gitara je prepoznata kao jedna od primarnih instrumenata u bluesu, countryu, flamencu, rocku i drugim mnogim oblicima. Fundametalno se koristi kao klasični solo instrument, koji se pohađa u našoj glazbenoj školi. U toku šestogodišnjeg osnovnog školovanja prema planu i programu individualne nastave sviranja gitare i grupne nastave teorije, odnosno solfeggia, učeni(ca)k stječe kvalitetno obrazovanje.

Violina

Violina

Violina je gudači instrument prepoznatljivog, jasnog zvuka. Iako je često nazivaju kraljicom instrumenata, ona je prije svega osnova orkestra i čini njegovu bazu. No, bilo da je promatramo kao solistički instrument ili kao dio orkestra, vidjet ćemo da je svugdje prisutna, kako u klasičnoj i jazz glazbi tako i u folklornim sastavima te svim ostalim glazbenim smjerovima. Učenje violine započinje u ranoj dobi na malom instrumentu prilagođenom visini djeteta te "raste" zajedno sa njim do svoje prave veličine.

Saksofon

Saksofon

Saksofon (skraćeno "Sax") je glazbalo izrađeno od metala, no uvrštava se među drvene puhačke instrumente zbog svoje mehanike (čunjasta cijev i tehnika su slične oboi) i faktora koji proizvodi ton (drvenog jednostrukog jezička koji je sličan klarinetovom). Sastoji se od jezička, usnika, lulice i samog tijela glazbala. Saksofon je izumio 1840.g. Antoine Joseph Sax, poznati tvorac limenih puhačkih glazbala te ga prijavljuje 1846.g. kao patent od 7 glazbala (sopranino, sopran, alt, tenor, bariton, bas i kontrabas).

Otvoreni smo za sva vaša pitanja!

Upoznajmo instrumente

Telefon: +385 01 298 75 39 Mobitel: +385 99 352 0880

Privatna glazbena škola Iva Kuprešak. © 2024. Sva prava pridržana.